De ideale camping in Karinthië heeft ook nog eens een hele vrolijke naam | Oostenrijk

 Zomer 2019 kampeerde ik voor het eerst met gezin op een camping in Wertschach, Oostenrijk.
Dat ligt in de regio Villach, van de deelstaat Karinthië, wat het zonnigste deel van Oostenrijk schijnt te zijn.

Normaliter geniet telkens een andere vakantiebestemming in Europa de voorkeur van ons.
Echter zomer 2020 waren we er weer te vinden.

In 2023 verbleven we er weer 3 weken. Dit was als het aan ons ligt zeker niet voor het laatst. Ondanks het feit dat het veel regende (waar niet in de vakantielanden die zomer) hebben we ons wederom prima geamuseerd. Juist doordat het had geregend, werden we 's ochtends getrakteerd op zo'n magisch uitzicht als dit. Adembenemend mooi om te zien. Een prachtige start van de dag.
Over welke camping ik het heb?


Camping Alpenfreude. Ofwel Alpenvreugde. Leuke naam hè!
De Alpen zijn ook om vrolijk van te worden. Het word nooit saai, want elke dag ziet het er anders uit. Of er nou bewolking is of niet. Als de wolken weg zijn kan men de bergtoppen zien.


Wat maakt dat we er vaker hebben gekampeerd?

Dat we al meerdere keren daar waren en dat niet voor het laatst zal zijn, daar zijn diverse redenen voor:

De ligging


Die is ronduit ideaal. De camping bevind zich op zo'n 750 meter hoogte, met rondom uitzicht op diverse bergen, waaronder de Sloveense Karawanken en de hoogste berg van Karinthië: de Dobratsch.
Op de top kan men genieten van een prachtig uitzicht.

Uitvalsbasis


Het is een prima uitvalsbasis om allerlei moois te bezoeken in met name Karinthië en actieve dingen te kunnen doen. Naast wandelen en fietsen kan men bijvoorbeeld ergens gaan rodelen, downhill karten of paragliden.

Met een Kärntencard, die ook op de camping verkrijgbaar is, is entree op heel veel plekken gratis. Soms krijgt men korting op een entreeprijs. Dat zijn de zogeheten 'bonuspartners'. Neem altijd de actuele informatie door om teleurstellingen te voorkomen. Want het ene jaar is iets gratis, het andere jaar met korting of het valt zelfs helemaal buiten het aanbod (wat in een toekomstig jaar weer anders kan zijn).

Meer informatie over de zomer Kärntencard:

kaerntencard.at/sommer

Er op uit tips:


In het nabije Nötsch bevind zich een vliegveld, waar men kan genieten van een vliegshow of zelf eens op afspraak meegaan in een zweefvliegtuig.

In 20 minuten rijd men Slovenië of Italië in.

Op Yoors staan leuke uitjes en eetgelegenheden verzameld.Nieuwe campingeigenaren


Sinds 2020 zijn er nieuwe eigenaren. Ik heb er respect voor dat dit overigens Duitse koppel, uitgerekend in de tijd dat Corona uitbrak, deze camping overkochten van de vorige eigenaren. Ze hebben tot nog toe onder andere nieuw terrasmeubilair aangeschaft, een speeltuin gecreëerd waar eerder een verouderde minigolfbaan lag en een omheining geplaatst. Natuurlijk kunnen ze niet alles tegelijk aanpakken maar ze doen hun best.


Prijs


Het is geen dure camping.
Bekijk de actuele tarieven en andere informatie op hun website:

alpenfreude.at


Eten op de camping


Er kunnen dagelijks verse broodjes worden besteld voor de volgende dag en in het restaurant kan men prima eten. Eten afhalen is ook een optie. Let op: Maandag is rustdag. Dan kan er geen eten worden besteld. Dus dan is het ofwel zelf iets bereiden, ofwel uit eten.

Uit eten


Niet ver van de camping ligt Restaurant Tarmann. Op de Windische Höhe bevinden zich twee eetgelegenheden, tegenover elkaar. Alpengasthof Zum Stefel en Alpengasthof Zum Enzian.


Wat is er op de camping te doen


Er staan pingpongtafels, is er een zandbak, een pooltafel, tafelvoetbalspel en een buiten schaakspel.
Hiervan word veelvuldig gebruik gemaakt.

En er is een nieuw ingericht jeugdhonk, waar men kan darten en chillen.

  

Op het terras is er zo nu en dan Frühshoppen, dat start omstreeks 10:30 u. of Dämmershoppen, dat start rond 19:00 u. ('Früh' is vroeg  en 'Dämmer' is schemering.) Het houdt in: (spijs en) drank nuttigen onder het genot van een muzikaal optreden, bijvoorbeeld door een muziekkapel. Er mag gedanst, geschunkeld en geklapt worden. Soms word er vlees bij gebraden. Een goede bodem voor een stevige pot bier! (Dat drink ik zelf niet, maar dat ter zijde.)

Ook word er soms - tot nog toe door vaste campinggasten - Bingo georganiseerd.

Wegens veel regen werd er zomer 2023 1x bingo in het Restaurant gedaan. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar. Het was kei-gezellig! Dat zegt iemand die op zich niet van Bingo houdt. Het is dan ook geen standaard bingo. Hoe het precies gaat word voorafgaand uitgelegd. Ook in het Nederlands.
Nationaliteiten

Het merendeel van de campinggasten zijn Nederlanders. Sommigen staan er al jaren. Zelf ooit als kind met hun ouders meegekomen en blijven plakken. Of ze keren er na vele jaren terug. De camping en omgeving trekt aan als een magneet bij hen (en ons inmiddels).

Verder komen er o.a. ook Italianen, Denen, Fransen en Duitsers.Zwemmen


Het naastgelegen zwembad is inmiddels eigendom van de gemeente (dus niet meer van de camping) en is vernieuwd. Met een Kärntencard is dit gratis te betreden. Zonder Kärntencard kost de entree voor campinggasten
€ 6,00. Bezoekers van buitenaf, zonder Kärntencard betalen maar liefst 12 euro om een duik te kunnen nemen in het bergbad. (Prijzen zomer 2023.)

Meer info over het zwembad:

noetsch.at/unser-noetsch/bergbadwertschach
Wanneer is waar wat te doen?


De activiteiten worden middels pamfletten kenbaar gemaakt her en der op de camping.
Op het prikbord onder het afdak van het terras (zijkant jeugdhonk) hangt informatie over de activiteiten in de regio. Zo zijn er onder andere her en der Kirchtagen ofwel kerkelijke festiviteiten. Leuk om cultuur te snuiven!

In en voor de receptie zijn diverse folders verkrijgbaar. Men hoeft zich er absoluut niet te vervelen.
Er is voor elk wat wils, voor jong en oud.


Winkelen in de nabijheid

In Villach kan er naar hartelust worden geshopt. Onder andere in winkelcentrum "Atrio", waar parkeren gratis kan, zowel buiten als in de bijbehorende parkeergarage. Ooit schreef ik een mini 'shoplog' over winkelen in Villach op Yoors.

In Nötsch ligt een Ateg en net erbuiten een Spar en een Billa.
In Arnoldstein bevind zich een Lidl.Internet

Wifi is met wachtwoord en gratis voor campinggasten.


Tot slot een korte video-impressie:


Op mijn YouTube-kanaal staat een video met een kleine impressie van de camping.
Een duim omhoog zou ik erg leuk vinden. Alvast bedankt!


 

Meer:


Er op uit
 
 
 
 
 


Linkjes openen extern en ik word niet gesponsored voor het noemen van bedrijven.