4 tips om je niet te verslapen

 

 

AI gegenereerd met Dall-E

 

Wat is verslapen?

Verslapen houdt in dat je langer slaapt dan eigenlijk de bedoeling was. Daardoor kun je ergens te laat aankomen. Als je een afspraak hebt, bijvoorbeeld bij de tandarts, maar te laat komt, kan dat geld kosten. Want een niet nagekomen afspraak word in rekening gebracht. Bij structureel te laat komen op je werk kan het je baan kosten. Gehaast opstaan is sowieso niet prettig. Ook niet veilig in het verkeer. Je kunt dus beter voorkomen dat je je verslaapt. Met deze tip zit het er dik in dat dat niet meer gebeurd.


Wat kun je doen om je niet te verslapen?

Menigeen zal die vraag beantwoorden met "zorgen dat je een goed dag-/nachtritme hebt".
Maar zelfs dan is het mogelijk dat je je verslaapt.
De tips komen zometeen aan bod. Niets spectaculairs, maar het helpt (mij) wel.


Wat zijn zoal oorzaken van verslapen?

 • Geen goed dag-/nachtritme
 • Slecht slapen (wat meerdere oorzaken kan hebben)
 • Geen wekker gezet
 • Te laat naar bed gegaan
 • Stroomuitval, waardoor de digitale wekker het niet (tijdig) deed


AI gegenereerd met Dall-E


4 Tips om je niet te verslapen

 1. Gebruik maken van je mobiele telefoon. Dat doe ik namelijk. Naast gebruik maken van de wekkerradio (dus op stroom, wat kan uitvallen!), stel ik ook een alarm in op mijn smartphone. Die laat ik een kwartier later afgaan. Ik vind het heerlijk om nog even te blijven doezelen als de wekkerradio aanspringt. Niet meteen uit bed te hoeven opspringen. Mocht ik per ongeluk toch weer in slaap vallen, maakt het smartphone alarm mij echt wel wakker.
  Meestal ben ik echter nog voor het smartphone alarm uit bed en dan zet ik die wekker uit of klik op 'negeren'. Wel geniet ik nog even van de muziek op de radio (ik ben dol op muziek), tot ik gewassen en aangekleed naar beneden ga om te ontbijten. Soms zet ik ook alvast een wasmachine aan. Okee, ik dwaal af.

  Zorg er wel voor dat de smartphone nog voldoende is opgeladen en voer de juiste tijd en dag in.

  Het fijne aan de alarmclock app, is dat je ook ervoor kunt kiezen om dat alarm op vaste dagen te laten afgaan. Zo hoef je die niet telkens opnieuw in te stellen.

 2. Mocht je te zeer gewend zijn aan het geluid van het alarm op je mobiele telefoon, dan kun je er op een gegeven moment doorheen slapen. Om dat te voorkomen: stel soms een ander alarmgeluid in. Trouwens, kies geen vervelend bliepje, want dan begint je dag onnodig met irritatie.

 3. Juist als het alarm dagelijks op hetzelfde tijd afgaat, kun je er op den duur doorheen slapen.
  Stel het daarom soms op een iets andere tijd in. Bijvoorbeeld 2 of 5 minuten verschil met eerder.
  Op de wekker(radio) zelf kan dit natuurlijk ook.

 4. Wat voor wekker je ook gebruikt, zorg dat deze zich niet binnen handbereik bevind. Als je die wilt uitzetten, móet je je bed uit.


Verslaap jij je wel eens?

Vaak, of gewoon een enkele keer, wat ons allemaal kan gebeuren.
Doe jij dit ook, of heb je een andere 'back up' om je niet te verslapen?
Laat het weten in een reactie.